Cistita – ce să faci până ajungi la medic! Mergi la conţinutul principal

Noutăți

Cistita – ce să faci până ajungi la medic!

Cistita – ce să faci până ajungi la medic!

Atunci când vorbim de o infecție a tractului urinar, în primul rând ne ducem cu gândul la cistită - cea mai frecventă boală a căilor urinare.

Deși această boală nu este foarte gravă, simptomele ei sunt foarte neplăcute și provoacă un mare disconfort. Și dacă nu este tratat la timp, poate duce la complicații grave.

Multe femei, care au suferit cel puțin odată în viață o cistită, pot să recunoască la timp debutul acestei infecții. Adresarea unui specialist la această etapă și administrarea tratamentului recomandat vor accelera recuperarea și vor preveni complicațiile.

Având în vedere că nu este ușor să obții rapid o programare la un medic specialist, vă oferim câteva recomandări pentru a atenua simptomele, în timp ce așteptați o consultație:

 • Beți mai multe lichide pe parcursul zilei, pentru a spori evacuarea urinei împreună cu bacteriile prezente în ea și a preveni iritarea țesutului vezicii urinare.
 • Evitați consumul de alimente și băuturi care ar putea irita mucoasa vezicii urinare. Printre astea fac parte mâncarea picantă, prăjită, alcoolul, cafeaua.
 • Introduceți in meniul zilnic merișoarele și afinele, deoarece ele împiedică aderența bacteriilor la vizica urinară.
 • Urinați-vă de fiecare dată când simțiți necesitatea. Reținerea urinei timp îndelungat favorizează multiplicarea bacteriilor și agravează procesul inflamator.
 • Respectați igiena personală. Faceți băi calde cât mai des, cu utilizarea produselor de igienă care nu modifică pH-ul local.
 • Faceți mai multă mișcare, mersul îmbunătățește circulația la nivelul bazinului mic și împiedică desfășurarea procesului  inflamator.
 • Îmbrăcați-vă confortabil, evitați hainele incomode, strâmte, iar lenjeria trebuie să fie doar din țesări naturale.
 • Pentru a calma durerea și urinarea, aplicați o sticlă cu apă caldă pe abdomen inferior sau faceți o baie caldă cu infuzie de mușețel.
 • Pregătițivă pentru analiza de urină. Colectarea corectă a urinei pentru analiză crește șansa de a stabili diagnoza corectă și tratamentul corespunzător.

Cum se colectează corect urina pentru analiza de laborator

Este important să respectați cîteva reguli simple:

 1. În prealabil evitați consumul  de alimente ce vă pot modifica culoare urinei (sfecla roșie,mâncarea picantă, alcoolul).
 2. Utilizați recipient steril pentru colectarea urinei.
 3. Înainte de colectare se recomanda de efectuat igiena organelor genitale exterioare.
 4. Se colectează prima urină de dimineață, porțiunea de mijloc.
 5. Urina se duce la analiză în decurs de cel mult 2 ore de la colectare.

Deoarece, în 90% din cazuri, cistita este cauzată de o infecție bacteriană, specialistul va recomanda o serie de examinări pentru a selecta tratamentul adecvat. Dacă episoadele se repetă de cel puțin 2 ori în decurs de 6 luni, atunci medicul va prescrie în mod necesar un test de urină cu antibioticogramă pentru a determina antibioticul la care sunt sensibili agenții patogeni.

În cazurile de cistită necomplicată, medicul poate recomanda fitopreparate în combinație cu tratament simptomatic. În formele complicate sau în caz de recidive frecvente ale cistite cronice, medicul poate recomanda tratment combinat dintre un antibiotic si un fitopreparat.

Un astfel de medicament pe baza de plante este Canephron® N.

Canephron® N este o alternativă reală antibioticoterapiei în caz de cistită necomplicată, demonstrând în studiile clinice o eficacitate comparabilă cu antibioticele, și în același timp, fără a afecta microbiomul și imunitatea. Iar în cazul formelor mai grave, când antibioticele sunt necesare, adăugarea Canephron® N la tratament, crește rata de vindecare și reduce numărul de recidive ale cistitei.

Canephron® N – fitopreparat german care a demonstrat o eficacitate comparabilă cu antibioticoterapia în cazul cistitelor necomplicate.

Mai multe despre Canephron® N

Înapoi la lista de noutăți