Cistita “Lunii de miere” este o cistită acută. Se întâlnește frecvent la femeile active sexual și afectează femeile care devin active din nou după o pauză îndelungată. Nu diferă de cistita obișnuită, ci doar indică cauza infecției.
Cistita „Lunii de miere” - acest termen a apărut probabil la începutul secolului XX. Multe femei au avut primul contact sexual în noaptea nunții lor și pe parcursul lunii următoare, așa-numita lună de miere, au suferit adesea de urinare frecventă, senzație de arsură în timpul urinării și dureri în abdomen. Simptomele tipice ale cistitei. Astăzi, cistita „lunii de miere” se întâlnește din ce în ce mai des în perioada sexuală activă a femeilor tinere. Prin urmare, termenul a fost modificat: astăzi, inflamația vezicii urinare pe fondul pierderii virginității, urologii o numesc „cistita deflorațională” sau „cistita primului contact sexual”.
Cauzele sunt anatomia feminină și schimbarea frecventă a partenerilor sexuali. În privința cistitei la femei, problema este anatomică: uretra este scurtă - doar 3-4 cm și mai lată de aproximativ 1,5 ori decât cea a bărbatului. Localizarea apropiată a uretrei și a vaginului la femei determină dezvoltarea cistitei după actul sexual. În timpul actului, microflora vaginală se deplasează în uretră și, deoarece este scurtă și lată, diferite infecții și bacterii pătrund cu ușurință în vezica urinară și provoacă inflamația ei.
Încă o cauză a acestei cistite este faptul că tractul urogenital la femei trebuie să se ”obișnuiască” cu bacteriile noi (ale partenerilor sexuali) necunoscute anterior. Cu timpul, sistemul imun se obișnuiește cu bacteriile noi, iar simptomele dispar.
Cistita „lunii de miere” este, de asemenea, cauzată de iritarea organelor genitale în timpul actului sexual. Microtrauma mecanică și modificările mediului vaginal contribuie la dezvoltarea microbilor și răspândirea lor în vezica urinară, unde ulterior provoacă inflamații.
Uneori, partenerul este sursa de germeni patogeni. De exemplu, în cazul în care partenerul are prostatită, bacteriile pot provoca în mod repetat infecții ale vezicii urinare.
Unele metode de contracepție, cum ar fi diafragmele vaginale și spermicidele favorizează dezvoltarea infecțiilor vezicii urinare deoarece irită tractul urinar și contribuie la pătrunderea bacteriilor. În așa cazuri, trebuie de recurs la metode alternative de contracepție.
Senzațiile neplăcute ale cistitei pot apărea la femei imediat după primul contact sexual sau în următoarele 2-3 zile. Însă, debutul bolii coincide adesea cu data primului contact sexual, astfel încât medicii folosesc în acest caz termenul: "cistită acută de deflorare".
Specialiștii avertizează că, dacă infecția vezicii urinare nu este tratată la timp, vor urma boli mai grave. Dacă deja au apărut dureri de spate la nivelul taliei, acest lucru indică că infecția a afectat canalele care duc de la vezică urinară la rinichi sau chiar rinichii. Pentru a preveni consecințele grave ale inflamației vezicii urinare, ambii parteneri sexuali trebuie examinați chiar de la apariția primelor simptome. La bărbați, medicii trebuie să ia frotiu din uretră pentru a determina prezența agentului cauzal al bolii. Dacă se depistează infecția în frotiu, ambii parteneri vor avea nevoie de tratament.
La întrebarea poate fi cistita tratată fără antibiotice, specialiștii răspund: „Poate - dacă este o formă necomplicată”. Și aici în ajutor vin doar acele medicamente care și-au dovedit eficacitatea. Un astfel de medicament este Canephron® forte. În cazul cistitei necomplicate, Canephron® forte şi-a dovedit eficacitatea în comparație cu antibiotico-terapia, astfel administrarea Canephron® forte poate reduce utilizarea neraţională a antibioticelor în tratamentul cistitelor.