Toamna ne oferă minunatele culori ale naturii, însă o dată cu ea vin nu doar infecțile respiratorii, dar și infecțiile tractului urinar.
De ce sunt rinichii atât de importanți?
Rinichii sunt organe cheie ale sistemului nostru excretor. Funcția principală a rinichilor este producerea urinei. Odată cu urina, din organism sunt eliminate multe compuși chimici care sunt toxici pentru corp, cum ar fi acidul uric, ureea, metaboliții medicamentelor și alte substanțe chimice. În plus, rinichii mențin echilibrul corpului, reglează hormonii și electroliții și controlează nivelul de apă. De asemenea, au un efect indirect asupra tensiunii arteriale.
În ciuda acestor funcții importante, rinichii sunt unele dintre cele mai neglijate organe. Există o lipsă de conștientizare cu privire la prevenirea corectă. Acest lucru este necesar deoarece majoritatea bolilor renale sunt asimptomatice în stadiile incipiente, iar până când apar simptomele, afecțiunea este deja foarte gravă. Pacienții ajung la medic prea târziu, când leziunile renale sunt atât de severe încât afectează funcționarea altor organe.
Cele mai comune boli ale rinichilor sunt infecțiile tractului urinar complicate cu pielonefrită, nefrolitiaza și insuficiența renală cronică.
Factorii de risc pentru bolile acestor organe includ:
Principalele simptome care pot indica boala renală sunt: modificări în aspectul și cantitatea urinei (schimbarea culorii, apariția spumei), durere în zona lombară, umflături, creșterea tensiunii arteriale. Boala renală poate fi însoțită și de simptome necaracteristice cum ar fi greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune, oboseală rapidă, dificultăți de concentrare.
Cistita netratată poate duce uneori la complicații grave. Una dintre cele mai periculoase afecțiuni care se pot dezvolta este pielonefrita. Aceasta este cauzată de bacterii din vezica urinară care călătoresc prin uretere până la rinichi. De aceea este întotdeauna important să vă asigurați că o infecție a vezicii urinare este tratată corect și complet.
În stadiile incipiente ale unei infecții a tractului urinar, este posibil să aveți o nevoie crescută de a urina și arsuri la urinare. Febra este rar asociată cu această afecțiune. Cu toate acestea, ca rezultat al creșterii bacteriilor în tractul urinar și al dezvoltării inflamației în rinichi, persoana poate dezvolta febră și durere în regiunea lombară, în special la palpare. Poate apărea și sânge în urină. Acestea sunt semne clare că trebuie să consultați un medic. Un medic ar trebui să fie consultat și dacă simptomele unei infecții a vezicii urinare sunt prelungite sau recurente.
Dacă este diagnosticată cistita, trebuie administrat un tratament adecvat pentru a preveni complicațiile. Recomandările pentru această afecțiune includ consumul de lichide în cantități mari, odihna și evitarea reținerii urinei.
în formele necomplicate, antibioticele pot fi evitate. În aceste situații se recomandă remedii naturale cu acțiune uroseptică. Un remediu eficient în cistită pe bază de plante medicinale este și Canephron® forte. El a demonstrat în studii clinice o eficacitate comparabilă cu antibioticoterapia. În plus, are acțiune antiinflamatoare (înlătură durerea și senzația de arsură) și spasmolitică (reduce micțiunile frecvente).
În situații mai complicate de cistită, când antibioticul nu poate fi evitat, adăugarea Canephron® forte la tratament reduce semnificativ riscul de acutizări repetate. Canephron® forte este produs de compania germană Bionorica și este folosit de peste 30 de ani ca terapie în cazul bolilor inflamatorii ale tractului urinar. Efectele terapeutice ale acestui medicament fiind dovedite de un număr mare de studii clinice. Astfel, datorită combinației unice de 3 plante medicinale - Centaurii herba, Levistici radix și Rosmarini folia, Canephron® forte vă poate ajuta să contracarați și preveniți acutizările de cistită cu toate simptomele neplăcute ale acesteia.